woensdag 2 september 2009

Spatio-Temporalis

Spatio-temporalis. Het klinkt wel lekker latijns of wetenschappelijk. Maar of deze term precies zo heet, ik denk het niet. Er bestaat wel de engelse term "spatio-temporal", ofwel space-time, het idee dat we in ruimte en tijd leven.

Er zijn legio voorbeelden waarbij het proces veel leuker is dan het eindresultaat. Oftewel, de film in plaats van het stilstaande beeld. Ik denk dat onze hersenen eigenlijk niets anders doen, een snelle beweging die we zien krijgt direkt onze aandacht, we luisteren graag naar de opeenvolging van geluiden (muziek of spraak), een streling is veel lekkerder dan een hand die zich stilhoudt, en bewegen, hoe inspannend het ook is, geeft voldoening. Andere voorbeeld is bijvoorbeeld het bouwen met blokjes of lego, wat voor kinderen en ook volwassenen veel leuker is dan het eindresultaat ookal is die brandweer-auto heel erg mooi. En niet voor niets gaan velen gitaarspelen, ookal is het in het begin een vreselijk gejengel, het proces op zich geeft veel voldoening voor jezelf.

Een idee dat ik nu opper, en wat misschien een gratis commercieel idee is wat alle sportscholen kunnen gebruiken (en misschien al bestaat), is een loopband met 3 monitors, of ook wel gewoon een grote, 100 Hz zodat de monitor met stereo-vision kan werken. Verder nog wat luidsprekertjes met wat natuur-geluiden en wie weet een ventilator. Het wordt leuk als het interactief is. Bijvoorbeeld een film van de inca-trail van Machu Picchu, of een tocht door de Grand Canyon, om maar een paar te nemen. Zodra de persoon de loopband in de gang zet door te gaan lopen, loopt de film een stukje verder, en als de persoon even uitrust, blijft ook de film staan. Al naar gelang van de conditie van de deelnemer kan de loopband iets langzamer of sneller dan de realiteit gaan, en net zo meer of minder steil.

Het idee is dat de deelnemer echt het gevoel heeft dat hij of zij een prestatie heeft gedaan, het geeft voldoening en tegelijk is het heel therapeutisch. Zoals een Nederlands bandje, Trockener Kecks, wel eens heeft gezongen: de jacht is mooier dan de vangst!

Nils

Geen opmerkingen:

Een reactie posten